PENİL KURVATÜR (EĞRİLİK)  DÜZELTİLMESİ AMELİYATI

Spinal veya genel anestezi altında penis cildi sünnet hattından kesilerek soyulur. Daha sonra penis suni yolla erekte edilerek eğriliğin yeri ve şiddeti belirlenir. Yine eğriliğin yeri ve şiddetine göre değişen çeşitli ameliyat teknikleri uygulanabilir. En sık kullanılan eğriliğin aksi istikametteki erektil dokuya bükme dikişleri atmak yöntemidir. Ancak gerektiği takdirde vücudun başka yerlerinden alınacak dokular (deri, damar, kas fasyası) da kullanılabilir.

Şekil 1 : Penis eğriliğine yol açan plağın  çıkarılarak yerine hastanın kas fasyasından parça alınıp yama yapılması.

Gereken işlemler yapıldıktan sonra eğriliğin düzelip düzelmediği kontrol edilir. İstenen düzelme sağlandıysa penis cildi uygun şekilde kapatılarak işleme son verilir.

BU AMELİYATIN RİSKLERİ

  • Operasyondan sonra yara iyileşmesine bağlı fibrozis gelişebilir ve ikinci bir cerrahi müdahele gerekebilir.
  • Eğrilikteki düzelme ve cinsel birleşme beklenen düzeyde olmayabilir.
  • Operasyon alanında ya da idrar yollarında enfeksiyon oluşabilir. Tedavisi antibiyotiklerdir.
  • Operasyon sırasında üretra travması gelişebilir ve bu açık onarıma veya karından geçici bir kateter takılmasına ve operasyonun ertelenmesine neden olabilir.
  • İnsizyon yerinde enfeksiyon gelişebilir. Antibiyotik tedavisi gerekebilir. İyileşmez ise sütürler alınarak açık yara pansumanı yapılabilir.
  • Ameliyat sonrası kontrol edilemeyen ereksiyonlar (cinsel sertleşmeler) bağlı nadiren dikişler atabilir ve ameliyat başarısız olabilir.
  • Şişman insanlarda yara enfeksiyonu, göğüs enfeksiyonu, kalp ve akciğer komplikasyonları ve tromboz riski artmıştır.
  • Sigara içenlerde yara enfeksiyonu ve göğüs enfeksiyonu, tromboz, kalp ve akciğer komplikasyonlarının ortaya çıkma riski artmıştır.
  • Bazı kişilerde yara yeri iyileşmesi anormal olabilir ve yara kalınlaşabilir. Kırmızı ve ağrılı olabilir.
Hastalığınız hakkında bilmeniz gerekenler:
Peniste sertleşmenin (ereksiyonun) olduğu dokularda doğumsal veya kazanılmış nedenlere bağlı olarak bir eğrilik mevcuttur. Bu eğrilik kozmetik ve fonksiyonel sıkıntılara yol açmaktadır.
Girişimin yapılmaması durumunda neler olabilir?:
Sertleşme ağrılı olabilir ve cinsel ilişkiye giremeyebilirsiniz.
Ameliyatın başarısı eğriliğin düzelmesi ve hastanın bu eğriliğe bağlı şikayetlerinin geçmesiyle tanımlanabilir. Bu ameliyatın başarı oranları %90’ın üzerindedir.
Dikkat edilmesi gereken hususlar:
Ameliyat olacağınız geceden itibaren hiçbir şey yememelisiniz. Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçları 1 hafta önceden kesmelisiniz.
Girişimden sonra hastanın dikkat etmesi gereken hususlar:
6 haftalık bir sürede cinsel ilişkiden kaçınmalısınız. Belirtilen zamanlarda kontrole gelmeli ve size önerilen tedavileri kullanmalısınız.

Şekil 2 : Penis eğriliğine yol açan plağın  çıkarılarak yerine hastanın kas fasyasından parça alınıp yama yapılması.

Kullanılan materyeller kendi aralarında karşılaştırıldığında hepsinin bir diğerine göre avantaj ve aynı zamanda dezavantajlarının bulunduğu görülmektedir. İnsan kaynaklı materyellerin nakledildikleri dokuya çok kolay adapte olmaları ve infeksiyon gibi komplikasyonlara neden olma olasılığının neredeyse bulunmaması önemli bir avantajdır. Buna karşılık bu materyellerin elde edilmesi için ikinci bir cerrahi uygulanılması gereği ve buna bağlı olarak operasyon süresinin uzaması istemeyen bir durumdur. Buna karşılık sentetik ve hayvan kökenli materyeller ikinci bir cerrahi girişime gereksinim duyulmadan uygulanabilmekte bununla birlikte özellikle eş zamanlı protez yerleştirilmesinde infeksiyon riskini artırabilmektedir.
Uzatıcı operasyonların cerrahi tedavi sonuçları gözden geçirildiğinde yaklaşık olarak % 85 dolayında hastada penis eğriliğinde tam düzelme sağlanabilmektedir. Ek olarak, penis boylarında da operasyon öncesine göre 2.2cm’lik uzamaların sağlanabileceği bildirilmektedir.
Penilprotez yerleştirilmesi operasyonları; peyronie hastalığı ile birlikte sertleşme sorunun bulunduğu hastalarda uygulanılmaktadır. Penis eğriliğinin düşük derecelerde olduğu hastalarda tek başına protez yerleştirilmesi yeterli olmaktadır.
Düşük dereceli penil eğriliklerde tek başına protez yerleştirilmesi yeterli olmazsa; protez yerleştirildikten sonra penisin elle plağın bulunduğu bölümün aksi yönüne doğru yaklaşık 90 saniye süreyle bükülerek düzeltilmeye çalışılması denebilir. Buna buna karşılık eğriliğin ağır düzeyde olduğu hastalarda ek cerrahi gerekli olabilecektir. Ek cerrahide penis plağının kesilmesi ya da kesilen plağın büyüklüğüne göre oluşan açıklığın yama ile kapatılması gerekli olabilir.
Günümüzde, gelişmiş ülkelerde genellikle 3 parçalı şişirilebilir penis protezleri tercih edilmektedir.3 parçalı penis protezi uygulamaları sonrası hasta ve eş memnuniyetleri %90’lara ulaşmaktadır. (Şekil 3)

Şekil 2 : Bükülebilir ve şişirilebilir penil protezler.

Peyronie hastalığının cerrahi tedavisinde uygulanılmakta olan operasyonlar; çoğunlukla genel ve bölgesel (spinal/epidural) nadiren de lokal anestezi altında uygulanabilir.

Peyronie hastalığı tedavisinde öngörülen girişim süresi, hastanede kalış süresi:

Peyronie hastalığında operasyonun süresi uygulanacak olan cerrahi girişimin tipine, operasyonu uygulayan kişiye ve hastanın sahip olduğu penis eğriliğinin derecesine bağlı olarak değişir. Kısaltıcı operasyonların süresi genellikle tüm operasyonlara arasında en kısa olup 45 dakika ile 1 saat arasında değişmektedir. Uzatıcı operasyonların süresi ise penis eğriliğinin tip ve derecesine, yama olarak kullanılacak materyelin tipine göre değişmekle birlikte 2.5-3 saat arasında değişebilir. Son olarak penis protez yerleşilmesinin tercih edildiği hastalarda da tek başına protez yerleştirilmesi ve/veya protez yerleştirilmesi ile birlikte eğriliğin elle düzeltilmesi uygulanılacaksa operasyon süresi yaklaşık olarak 1 saattir. Buna karşılık protez yerleştirilmesi ile birlikte yama cerrahisi de yapılacaksa operasyon süresi 1.5 ile 2 saat arasında değişebilir.
Peyronie hastalığını tedavi etmek amacıyla uygulanan cerrahi operasyonlardan sonra hastalar aynı gün evlerine yollanabileceği gibi operasyon süresi ve uygulanan anestezi tipine göre 1 gün süreyle hastaların hastanede kalması da gerekebilir.
Peyronie hastalığında uygulanan konservatif tedavilerden olan injeksiyon ve topikal tedaviler ayaktan yapılmakta olup, herhangi bir komplikasyon gelişmediği sürece hastaların hastanede yatırılması gerekmektedir.

Peynorie hastalığı tedavisi sonrası dikkat edilmesi gereken özellikler:

Cerrahi operasyonlar sonrası hastaların 6 hafta süreyle cinsel ilişkiye girmemeleri gerekmektedir. Bununla birlikle operasyondan sonra evde 1 haftalık istirahat önerilmektedir. Evde yapılacak istirahatin yatak istirahati şart olmayıp, genellikle hastaların ağır işlerden sakınması istenmektedir. Cerrahi operasyonlarda genellikle vücut tarafından emilen dikiş materyelleri kullanılmaktadır. Emilmeyen dikiş materyellerinin kullanıldığı operasyonlardan 7 gün sonra bu dikişler hekim tarafından alınmaktadır.

Peyronie hastalığı tedavisinin komplikasyonları:

Hastalığın akut döneminde uygulanan konservatif tedavilere bağlı gelişen komplikasyonları ile genellikle nadiren karşılaşılmaktadır. Daha önceden de belirtildiği gibi steroid injeksiyonu sonrası doku atrofisi, fibrozis ve penis cildinde incelme gibi istenmeyen yan etkiler ile karşılaşmak olasıdır. Interferon injeksiyonu sonrası ise yine nadiren geçici ve kısa kısa süreli peniste his kusurlarının ortaya çıkışı ve hastaların % 40’ına kadar varan oranlarda sinüzit, soğuk algınlığına benzer bulgular, ateş eklem ağrısı ve peniste şişlik görülebilmektedir. Buna karşılık tüm bu şikayetle konservatif tedaviler ile 24-48 saat içerisinde kaybolmaktadır.
İontoforez tedavisi sonrası hastaların büyük bir kısmında kendiliğinden geçen kısa süreli peniste kızarıklık şikayeti ile karşılaşmak mümkündür. Penise uygulanan jel terapisi sonrasında da benzer şikayetler görülebilmektedir.
Cerrahi tedaviler sonrasında komplikasyonlar tamamıyla uygulanan cerrahinin tipi ve tedavi öncesi penil eğriliğin derecesi ve tipi ile yakından ilgilidir. Penisin kısaltıcı cerrahi girişimlerden sonra, hastaların yaklaşık olarak %70-100’ünde penis boyunda kısalma şikayeti ortaya çıkmaktadır.
Bununla birlikte hastaların yaklaşık olarak %7’si operasyon sonrası devam eden penil eğrilikten şikayet etmektedir. Yaklaşık olarak % 2-3 dolayında hastanın da erektil kapasitelerinin ameliyat sonrası azaldığı bildirilmektedir. Daha düşük oranlarda da peniste ekimoz ve hematom ile yine geçici süreyle ödemi ortaya çıkabilmektedir.
Penis boyunu uzatıcı operasyonlardan sonra %20-30 oranında ereksiyon kapasitesinde azalma, % 15 hastada ise 3-6 ay sürebilen peniste his kusuru şikayeti görülmektedir. Operasyon sonrası eğriliğin azalarak devam etmesi ya da nüks etmesi %7-8 dolaylarında görülmektedir. Ameliyat sonrası peniste ödem, hematom ve ekimoz şikayetleri %1 dolayında ortaya çıkabilmektedir.
Penis düzeltici operasyonu ile birlikte penis protezi yerleştirilen hastaların % 1-5’inde penis protezi infeksiyonu, % 6-12 hastada ise penis protezinde mekanik problemler nedeniyle çalışmaması gibi komplikasyonlar ile karşılaşılabilmektedir.
Belirtilen bu komplikasyonların dışında peyronie hastalığının tedavisinde uygulanan anestezi tipine göre (genel,bölgesel,lokal) ek bir risk oluşturabileceği (solunum problemleri, ilaç reaksiyonları, kontrol edilemeyen yüksek ateş,vücudun herhangi bir uzvunun ya da sinirin felci, beyin hasarı ve ölüm ) bilinmelidir.

Peyronie hastalığı tedavisi sonrası izlem:

Konservetif tedavi sonrası izlem, injeksiyon ya da iontoforez tedavisi devam ettiği sürece haftalık ya da 2 haftalık zaman diliminde yapılmaktadır. Genellikle takipler, akut dönem bitiminde sonlandırılan konservatif tedavi ile birlikte kesilmektedir.
Cerrahi operasyon geçiren hatsalar, ameliyattan 1 hafta sonra rutin poliklinik kontrolüne çağırılmaktadır. Hastaların 6 hafta süreyle cinsel ilişkiye girmeleri kısıtlanmaktadır. Altı haftalık süre sonrası, sadece penisin düzeltilmesine yönelik operasyon geçiren hastalar peniste operasyon öncesi bulunan eğriliğin düzelip düzelmediği açısından değerlendirilir. Penis protezi yerleştirilen hastalar protezin nasıl kullanılacağı konusunda eğitilir. Altı haftalık süre sonunda cinsel ilişkiye girmeleri istenen hastalar; ameliyat sonrası 3. 6. ve 12. aylarda yine penis eğriliğinin durumu ve hasta –eş memnuniyeti açısından değerlendirilir.
Menü
Call Now Button
WeCreativez WhatsApp Support
Sormak istediğiniz her konuda bize danışabilirsiniz... Asistan Yavuz Savaş
👋 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim ?