MİKRO PERKUTAN NEFROLİTOTOMİ BİLGİLENDİRME VE ONAM FORMU

HASTALIĞINIZ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER :
       Doktorunuz tarafından böbreğinizde taş hastalığı tanısı konuldu.Taşlar ağrı, kanama, enfeksiyona ve oluşturdukları tıkanıklık nedeniyle böbrekte fonksiyon kaybına neden olmaktadır. Doğru tedavisi bu taşın kırılarak çok ufak parçalar haline getirilerek kendiliğinden düşmesinin sağlanması ve tıkanıklığın ortadan kaldırılmasıdır.
GİRİŞİMİN YAPILMAMASI DURUMUNDA NELER OLABİLİR ?
       Ağrı, kanama ve enfeksiyon gelişebilir. Enfeksiyon kan yoluyla tüm vücudunuza yayılabilir. Ek cerrahi ve medikal tedaviler gerekebilir. Taşlar oluşturdukları tıkanıklık nedeniyle böbrekte fonksiyon kaybına neden olabilir ve zaman içinde böbreğin tamamen kaybına yol açabilir.
NASIL BİR TEDAVİ/GİRİŞİM UYGULANACAK ?
       Hasta yüzüstü pozisyonda yerleştirildikten sonra belden 1.6mm genişliğinde optic iğne ile küçük bir delik açılarak x-ray veya ultrason rehberliğinde böbrek taşına ulaşılır. İğnedeki optik fiber optic büyütme ve ışık adaptörü ile endoskopik kamera sistemine bağlanır.  
mikroperkütan
mikroperkütan

Şekil 1: Mikroperkütan yöntemde ciltten böbreğe girilen iğne, fiber görüntü ve su sistemi

Sonrasında böbrek taşı iğnenin içerisinden geçirilen lazer ile kırılır.
mikroperkütan

Şekil 2: İğne ile böbrek toplayıcı sistemine girildikten sonra taşın görülmesi ve lazerle kırılması

mikroperkütan
mikroperkütan

Şekil 3. Lazerle böbrek taşının kırılma öncesi ve sonrası skopik olarak taş görüntüsün kaybolması

       Operasyon kateter yerleştirilmeden sonlandırılabilir veya operasyon sonrasında böbreğe yerleştirilen ve aynı yaradan çıkan kateter  (nefrostomi) veya bir ucu böbrekte bir ucu mesanede olan double-j adı verilen bir kateter yerleştirilir. Hastada nefrostomi kateteri varsa operasyondan 1 veya 2 gün sonra nefrostomi çıkarılır. Eğer double-j kateter takıldıysa 1-3 ay arasında sistoskopi eşliğinde çekilir.
ALTERNATİF TEDAVİLER
  • Standart veya mini perkütan nefrolitotomi ile 2 cm’nin üzerindeki büyük taşlar tedavi edilebilir. Daha geniş giriş kılıfı kullanıldığı için daha çok kanamaya, daha çok parankimal skara ve daha uzun hastenede kalışa neden olur.
  • Böbrek taşlarında fleksible üreterorenoskopi adı verilen işlemle böbreğe penisten girilerek ulaşılabilir ve taşlar kırılabilir
  • 2 cm’e kadar olan taşlarda vücut dışı şok dalgaları ile taş kırılması (SWL) denenebilir.
  • Açık cerrahi ile de taş çıkartılabilir. Açık cerrahide yara yeriniz daha büyük olur. Hastanede kalış süreniz uzayabilir. Kas kesisi olduğu için kas kuvvetsizliği gelişebilir.
  • Böbrek çıkışında darlık, ekstrarenal yerleşimli pelvis renalis taşı varlığında laparoskopik pyelolitotomi yapılabilir.
GİRİŞİMİN RİSKLERİ/ ORTAYA ÇIKABİLECEK YAN ETKİLER :
Bı̇r amelı̇yatın genel rı̇sklerı̇
   a- Akciğerlerin küçük bölgeleri kapanabilir, bu da akciğer enfeksiyonu riskini artırabilir. Antibiyotik tedavisi ve fizyoterapi gerekebilir.
   b- Bacaklardaki pıhtılaşmalar (derin ven trombozu) ağrı ve şişmeye neden olabilir. Nadiren bu pıhtıları bir kısmı yerinden kopup akciğere gider ve ölümcül olabilir.
   c- Kalbin yükünün artması nedeniyle kalp krizi gelişebilir.
Bu amelı̇yatın rı̇sklerı̇
  1.  İşlem sonrası ağrı kesiciye cevap veren hafif derecede ağrı olabilir, nadiren şiddetli ağrı olur.
  2.  Kan kaybı genellikle düşük derecededir.
  3.  Çok nadiren şiddetli devam eden kanama durumunda angiografi (kan damarı görüntülemesi) ile tanı  konulup sonrasında kanama bölgesine tıkayıcı madde konarak kanama durdurulabilir.
  4.  Çok nadir olarak özellikle küçük çocuklarda yüksek basınç sonucu böbrek parankim delinmesine bağlı  olarak sıvı kaçışı olabilir. Bu sıvı karın içine geçip karında şişliğe ve solunumda zorlanmaya neden olabilir. Bu durumda küçük bir kesi ile veya iğne ile karın içi sıvı boşaltılabilir.
  5.  Septisemi (bakterilerin kana karışması ve komaya kadar gidebilen tablo) gelişebilir, antibiyotikler  bundan korunmak için verilmektedir.
  6.  Çok nadir olarak bağırsaklara zarar verilebilir ve ek cerrahi ve onarım gerekebilir.
  7.  Plevra da yaralanma (akciğer zarı zedelenmesi) olabilir, akciğerlerin şişirilebilmesi için tüp konulması  gerekebilir.
  8.  Operasyon sırasında küçük kırılmış taşlar idrar kanallarında tıkanmaya sebep olabilir. Bu durumda  double-j kateter yerleştirilebilir.
  9.  Bu operasyonun amacı taşları bütünüyle kırıp küçük parçalar haline getirerek temizlemektir. Eğer taş  kırma işlemi gerçekleşmezse başka bir operasyona ihtiyaç duyularak aynı seansta taş çıkartılabilir veya başka bir seansta ek işlem ile taşa müdahale edilebilir.
HASTANIN GİRİŞİMİN ŞEKLİ, ZAMANI, YAN ETKİLERİ, BAŞARI ORANI VE BAŞARIDAN NE KASTEDİLDİĞİ, GİRİŞİM SONRASI İLE İLGİLİ SORULARI :
       – Ameliyatın başarısı taşların tamamen (3mm’den büyük taş parçasının kalmaması) temizlemesi ve mevcut tıkanıklığın giderilmesidir. Taş alınmadığından tam taşsızlık için 3. aya kadar beklemek gerekebilir. Taşın büyük olması yada çok sayıda olması başarı şansını düşürmekte ve ESWL, tekrar perkütan cerrahi girişimi veya böbrekteki ve üretere düşen taşlara üreterorenoskopi uygulanmasını gerektirebilmektedir. Ameliyatın başarı şansı taşın yapısı, sayısı, büyüklüğü ve böbrekteki yerleşim yerine göre değişmekle birlikte uygun taş seçiminde %90’a kadar ulaşmaktadır.
       – Girişim sonrası her şey yolunda seyrediyorsa hastaya nefrostomi kateterinden opak madde verilerek film çekilir ve idrar kaçağı saptanmazsa kateter çekilir ve hasta taburcu edilir.
GİRİŞİMDEN ÖNCE HASTANIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR :
       Ameliyat olacağınız geceden itibaren hiçbir şey yememelisiniz.
       Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçları 1 hafta önceden kesmelisiniz.
GİRİŞİMDEN SONRA HASTANIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR :
       Ameliyatın 1. Gününde aksi söylenmedikçe mutlaka yürümelisiniz. Bol su içmelisiniz. Size önerilen ilaç ve diyete uymalısınız.
       Önerilen tarihte poliklinik kontrolüne gelmeli ve varsa double-j kateterinizi çektirmelisiniz. Takılan double-j katetere bagli idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, idrarda kanama ve hatta geçici idrar tutamama şikayeti gelişebilir. Bu şikayetler şiddetli olursa hekiminize başvurunuz. Yüksek ateş, terleme ve titreme, bulantı kusma gelişirse olası bir idrar yolu enfeksiyonunu ekarte etmek gerekir bu nedenle hekiminize başvurmanız gerekir. Özellikle ilk 72 saatte titreme ile ateşiniz yükselirse acil olarak doktorunuza başvurmanız gerekir.
Menü
Call Now Button
WeCreativez WhatsApp Support
Sormak istediğiniz her konuda bize danışabilirsiniz... Asistan Yavuz Savaş
👋 Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim ?