BÖBREK TAŞLARI
Böbreğin toplayıcı sistemi içinde yer alan taşlardır.
Böbrekte idrar toplayan sistemin içinde muhtelif taşlar.
Taş hastalığında tedavi yöntemi seçilirken amaç; hastanın taşsız bırakılması, tedavinin etkinliği, maliyet verim oranı değerlendirilmeli ve karar verilmelidir. Taş şikayete yol açıyorsa, idrar yolunda tıkanıklığa sebep oluyorsa, enfeksiyon kaynağı ise tedavi edilmelidir.
ESWL (dışardan şok dalgası ile taş kırılması) yöntemi ayaktan uygulanabilen bir işlemdir. Ciddi iskelet anomalisi, aşırı kilosu olanlarda taşın üzerine odaklanmada sıkıntı doğabilir. Hamileler, karında damar anevrizması olan, kontrol altına alınamaz kanama bozukluğu olanlarda ESWL tedavisi uygun değildir. Hasta uygun pozisyonda masaya yatar, taş belirlenir, şok dalgası ile taş kırılmaya başlanır, birkaç seans gerekebilir.
ESWT (vücut dışından şok dalgası)
ESWT ile taşların kırılarak tedavisi
Daha sonra hasta aktif bir hayat, bol sıvı alımı ile taşların dökülmesi takibe alınır, kontrol filmleri çekilir. Genelde ESWL ile tedavi edilen hastaların yaklaşık %75’inde böbrek taşları 3 ay içinde düşer. ESWL sonrası böbrek çevresine kanama gibi ciddi problemler çok nadirdir. Bazen taşlar yolda dizilebilir, düşmezse müdahale gerekebilir.
Ciltten girilerek böbreğe ve taşa ulaşılması, oluşturulan bir borunun içinden taşın çeşitli taş kırıcılar aracılığıyla kırılarak vücut dışına alınması işlemi olan perkütan nefrolitotomi yöntemi; ESWL’ye dirençli, tıkanıklık gösteren böbrek ve üst idrar yolu taşları için uygun bir tedavi şeklidir. 2 cm’den büyük taşlar için tercih edilen tedavi yöntemidir. Ameliyat sonrası kanama en sık görülen yan etkidir ama kan nakli oranı %4-5’den azdır.
Ciltten böbrek içine bir yol oluşturulup konulan boru içinden endoskopik aletlerle taşın kırılması ve çıkarılması
Son yıllarda teknolojinin ilerlemesiyle, hastaya daha az zarar veren mini perkütan, mikroperkütan ve alt idrar yollarından bükülebilir ince aletlerle böbrek içine girilerek lazerle taş kırılması gibi kapalı yöntemlerin geliştirilmesi açık taş cerrahisini oldukça nadir bir yöntem haline getirmiştir.
Bükülebilir endoskopik aletin içinden geçirilen laserle taşın muhtelif büyüklükte küçük parçalara bölünmesi.