MESANE İÇİNE BOTULİNUM TOKSİN UYGULANMASI BİLGİLENDİRME FORMU
Kullandığınız ilaçlara rağmen Mesane kapasitesinin düşük olması, mesane kaslarının istemsiz kasılması gibi nedenlerden idrar kaçırmaktasınız. Bu durumun sizin günlük yaşantınızı etkilediği düşünüldüğü için size ameliyat önerilmektedir.
NASIL BİR TEDAVİ/GİRİŞİM UYGULANACAK ?
İşlem sırasında lokal, spinal veya genel anestezi kullanılır. İdrar kaçırmanın ve sık idrara çıkmanın engellenmesi için mesaneye (idrar kesesi) botilinum toksini enjekte edildiği ameliyattır. İşlem öncesinde idrar yolunda enfeksiyon olmadığı doktorunuz tarafından kontrol edilecektir. İşlem endoskopik (idrar kanalından girilerek kamera ile kapalı yöntemle) gerçekleştirilir. İnce bir iğne yardımıyla doktorunuzun belirleyeceği bir dozda botulinum toksini mesane kaslarına verilir (Şekil 1). İşlem sonrasında sonda yerleştirilir.
Şekil 1 : İdrar deliğinden ince bir iğne ile girilerek mesane içerisine botoks enjeksiyonu.
GİRİŞİMİN RİSKLERİ :
Bu ameliyatın taşıdığı bazı riskler/komplikasyonlar vardır. Ameliyattaki riskler:
-
Operasyon sırasında vücudunuza verilen pozisyona bağlı olarak operasyondan sonra sırt ve bacak ağrıları olabilir.
-
Ameliyat sonrasında idrarı tam olarak boşaltamama ya da hiç yapamama sorunu ortaya çıkabilir (%5-15). Bu durum geçici olup bu süre içinde hastanın idrarını boşaltmak için kendi kendine uygulayacağı temiz aralıklı kateterizasyon yöntemini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Ameliyat sonrasında bu yöntemi gerçekleştiremeyecek hastalara enjeksiyon yapılmamalıdır.
-
İşlem sonrasında önemli düzeyde olmayan kanama olabilir. Hastaneye yatış gerektirecek düzeyde kanama olma olasılığı % 1 kadardır. Bu durumda sonda takılarak mesanenin yıkanması gerekebilir.
-
Çok nadiren botulinum toksininin enjeksiyon alanı dışındaki bölgelere yayılması ile yorgunluk, güçsüzlük, yutma güçlüğü, nefes alma güçlüğü gibi sorunlar yaşanabilir. Bu durumlarda acilen doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekmektedir.
-
Botilinum toksini bazı hastalarda değişik düzeylerde alerjik reaksiyona yol açabilir. Botulinum toksini bu hastalarda tekrar kullanılmamalıdır.
ORTAYA ÇIKABİLECEK YAN ETKİLER :
-
Sık görülebilen yan etkiler: Operasyon sonrası ağrı, idrarda geçici kanama
-
Nadir görülebilen yan etkiler: İdrar yapamama, idrar yolu enfeksiyonu, ileri derecede kanama
-
Çok nadir görülebilen yan etkiler: Alerjik reaksiyonlar, kas güçsüzlüğü
BAŞARI ORANI
-
Başarıdan kasıt idrar kaçırmanın engellenmesidir. %80’in üzerinde başarılıdır.